Løst og fast – tanker om Bulldog

Hm.. Jeg vet ikke helt om jeg har samlet tankene nok til å skrive noe enda, så beklager om dette blir vanskelig og rotete. Jeg er hverken oppdretter eller langtidseier av bulldog, men av de tre rasene jeg har, så er det bulldog jeg vil ha igjen. Og igjen. Og aller helst igjen og igjen og igjen. Bulldogen sjarmerer en helt inn til hjerterota og litt til, og der blir de.

Som hundeeier (siden jeg foreløpig ikke har noen planer om å bli oppdretter eller avle på hunden min selv), så ønsker jeg meg en sunnest mulig hund. Jeg ønsker meg en hund som kan leve, og glede meg, i mange år, og som kan være med på turer, som kan trenes med, og som jeg kan stille ut fordi jeg synes det også er morro. Jeg ønsker en oppdretter som avler etter samvittigheten, som gir friske og raske hunder, og som leverer det som jeg, som hundeeier, betaler for, og forventer å få. Heldigvis for meg, (og mange andre i denne «verdenen» har jeg lagt merke til), har jeg fått nettopp dette.

Allikevel er det jo ingen hemmelighet at bulldog (både fransk og engelsk) sliter med sine ting når det kommer til helse. Det er blitt ramset opp gang på gang hva de sliter med, og hvordan det er å leve med en hund som har det vondt. Derfor overrasket det meg fryktelig da så mange på generalforsamlingen var negative til disse forslagene om helsetesting som «franske-gjengen» kom med. Jeg har aldri hørt maken til unnskyldninger for å slippe å gjøre litt ekstra for rasen sin, for klubben og for de fremtidige bulldogeierene der ute. Jeg sitter igjen med et inntrykk av at det er lettere for klubben å droppe enkle helsetester, fordi det blir mindre papirarbeid ut av dette (dette er mitt inntrykk etter kvelden). For å komme med en «dårlig» unnskyldning for å gjøre disse «unødvendige» testene; hvis du er så lei av å måtte forklare gang på gang at bulldog ikke er så syk som mange vil ha det til, hvorfor ikke teste bulldogen din da, og få bevis på at den er så frisk som du sier? All ære til de oppdretterene som tester bulldogene sine for det de mener er rett, uavhengig av hva andre måtte tenke og mene! Ved å teste helsen på (i det minste) avlsdyrene, kanskje bare i en periode (ett år? to? tre?), så man får kartlagt hva som bør/må jobbes med og ikke. Det hjelper ikke å si at Sverige og Danmark har gjort det, om du samtidig sitter og har tenkt til å si at bulldogene i Norge ikke sliter med de samme problemene som de i nabolandene våre gjør, og at du dermed ikke har tenkt til å teste din for de problemene.

En annen ting jeg har tenkt mye på i ettertid av generalforsamlingen er at det virker som om engelsk bulldog ikke sliter noe med noe særlig, siden ingen hadde noe å ta opp i forbindelse med helse? Jeg skjønner at jeg kunne tatt det opp selv, istedetfor å sitte og skrike om det her, men som jeg startet med, så er jeg «bare» en hundeeier, og en helt ny bulldogeier, og dette var min første generalforsamling i klubben. For meg virker det som om mange tenker at «det er jo helt naturlig å avle på kun friske individer, og teste for det jeg tester for, og jeg avler med god samvittighet!» Men hvis «alle» uansett tester for hva det nå enn er det testes for på engelsk (og fransk) bulldog, så burde det vel ikke være noe problem å sette dette som krav i klubben (hvis man ser bort ifra papirarbeidet som følger med)?

For å forbedre helsen på rasen vi alle er så glade i, så må oppdrettere, klubben, og ikke minst hundeeierne samarbeide, og bli enige (om ikke nøyaktig enige, så i det minste finne en gyllen middelvei). Jeg skriver ikke dette for å rakke ned på noen, eller for å kaste bensin på noe bål, og heller ikke for å være negativ mot rasen(e). Jeg skriver det for å lufte mine egne tanker, mine synspunkter, og forhåpentligvis få i gang en sunn og konstruktiv diskusjon rundt et tema mange brenner for. Jeg sitter nemlig også med et inntrykk at på ett eller annet ledd i kjeden (klubb – oppdretter – hundeeier), så er det noe som mangler. Jeg har inntrykk av at mange ønsker en bedre helse på rasen, at mange ønsker strengere avlskrav, og samtidig at et eller annet sted på veien, så møter man motstand. Hvorfor er det slik?

6 thoughts on “Løst og fast – tanker om Bulldog

  1. Heisann.

    Takk for ett fantastisk innlegg. Med dine ord gir du oss inspirasjon til å ville fortsette å kjempe for helsen til denne flotte rasen vår :)

    Klem til deg fra Wenche og Jan Arve

  2. Takk Camilla ! Vi trenger flere som deg 😉
    Prøvde selv å dra i gang en debatt i gjesteboka til NBK, men de slettet meldingene mine gitt. Hvorfor det tro ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>